2012-12-11

Slutet av höstterminen 2012Nu ska jag skärpa mig med mitt blogg skrivande, nu har jag lite mer ledig tid eftersom jag har slutfört de flesta ämnena och i skolan är de viktiga högpunkterna snart slut. Denna terminen, ärligt sagt, har varit väldigt tuff både med dansen och plugget. Mycket avgörande i sista året, oroande tankar om framtiden och jobb. Men jag överlever och det jobbiga är snart över! Man ska alltid ha tankarna inom sig om varför man vill fortsätta, varför man har valt denna jobbiga väg. Jag är en dansare, jag älskar det, jag vill fortsätta med det som ett yrke, det mest viktigaste är att jag vet vad jag vill och ingen annan kan påverka eller göra mig svag om mitt mål. I dansvärlden är det otroligt tufft, många svåra perioder man har men man blir bara starkare efter att ha kämpat förbi dem. Mitt råd är att aldrig sluta kämpa för sitt mål och aldrig glömma vad skälet eller sin drivkraft för sitt mål! Man ska vara stark och självständig så att ingen ska få såra dig eller få dig att känna mindre värd. Alla ska ha möjligheten till göra vad som gör en lycklig!

Så nu ska jag berätta lite vad som har hänt de senaste tre månaderna, men jag lovar att skriva dagligen om mitt examinerande år på Hamburg balettskolan.

September
Det som kan vara väldigt stressigt för studenterna i sista året på skolan är alla examinationer i de olika dansämnena. Vi har folklore(folkdans/karaktärdans) en gång om veckan och redan innan vårterminens slut hade vi börjat öva under klass med övningar för examen. Då skolans lärare och Herr John Neumeier ser på och ger bedömningar. Från skolstarten i år har vi börjat öva för detta.
Vi ska även göra en egen koreografi som vi kommer få bedömning på inom dansämnet komposition. Det är också mycket svårt men en väldigt rolig upplevelse att få pröva vara koreograf. Vi väljer dansare från Theaterklassen(klass 7&8= två sista års klasserna). Jag har valt många dansare, 13 , temat är jazz och kärleken både för varandra och till dansen. Min komposition representerar väldigt mycket mig själv. Jag har två olika musik stycken med olika dansstilar. I gymnasieteorin måste jag även välja ett projekt att jobba med, och eftersom jag inte har mycket tid över för det kunde jag jobba med min komposition som mitt projekt. Minst en gång i veckan skriver jag i en loggbok till läraren med mina tankar om projektet, överför filmklipp under processen och förklaringar om min koreografi.


Oktober
Jag på Svenska Mässan under gymnasiedagarna
Vi hade en vecka höstlov då jag åkte hem till familjen i Göteborg, väldigt mysigt. För att inte hamna efter i studierna blev det lite plugg hemma med och även träning. Jag bidrog även med att vara på Svenska mässan under gymnasiedagarna för alla 9e klass eleverna för Korrespondensgymnasiet i två dagar. Elever från Svenska Balettskolan i Göteborg fick lite inspiration och råd för sin dans- och gymnasieutbildning av mig. Det är en otroligt bra möjlighet och sätt att kunna fortsätta dansa på en plats i världen och samtidigt inte förlora sin gymnasieutbildning.
På förmiddagen var jag även på Göteborgs Operan och fick möjlighet att ta deras balettklass som gästades av Marc Ribaud, det var också väldigt trevligt att både träffa honom och vi diskuterade lite om framtidens val och kompanier. Det finns mycket som finns i dansvärlden, många kompanier och det är bara att försöka sig på alla och se vad resultatet blir, auditions är alltid bra upplevelse i sig.

November
Ett Cv foto av mig
Ja, man hör såklart många rykten om att det är väldigt få kontrakt för alla kompanier i världen och många ekonomiska svårigheter. Networkdance är en väldigt bra hemsida, man kan hitta många av världens kompaniers hemsida, erbjudanden om jobb och projekt publiceras som man kan skicka sin Cv och få en erbjudan om audition till. Sedan får man även söka lite själv för auditions. Jag har skrivit ett CV och tagit foton, vissa platser vill även ha videoklipp då jag också filmade för.
(min video)
Vi har börjat repetera bitar av Herr Neuemiers verk Yondering och Das Knoblauch Wunderhorn.
I slutet av november dansade jag och två andra tjejer från min klass Open my Latice Love från Yondering på den årliga föreställningen vi har på Poppenbüttel, väldigt fin dans. Jag har länkat en video från en bit av baletten som dansades av National ballet school of Toronto.

December
Theaterklasse VIII (jag sittande på vänster sida)
Nu börjar det bli lite nervöst då vi ska visa vad vi har åstadkommit med under de två åren på skolan i folkdans. Klassen bestod av ungersk traditionell barre med karaktärskor med övningar på 20 minuter. Sedan ska man byta kjol från kort till lång och skor till mjuka balett skor för gruppdansen tarantella som utfördes fyra tjejer åt gången. Väldigt fysisk och konditions krävande! Efter det blev det byte av skor igen till karaktärskor då vi dansade med en partner fyra, par åt gången, denna traditionella dans kallas Chardaz. Därefter ska alla ha förberett ett eget solo eller pardans av eget val inom folkdans. Eftersom jag och hela min familj är persisk var intresserad för att representera något traditionellt från min kultur. Det finns många olika sorter av folkdans från Iran och namnet och stilen får sin struktur från området, det lokala invånarna, språket och kulturen som finns. Det är väldigt ofta improvisation som bygger upp dansen med ackompanjerande persiska trummor och kanske flöjt (persisk Ney).  Det gick mycket bra och lärarna tyckte att det var intressant! Herr Neumeier är väldigt intresserad över folkdans från olika kulturer och traditioner då han själv har polsk bakgrund.
Jag i min persiska traditionella kostym inför folkdans examen
Senare samma vecka, alltså igår, var det audition till John Neumeiers balettskompani. Väldigt många tjejer och pojkar var det som antog. Det gick bra, vi hade vanlig balettsklass; barre och senare i mitten övningarna med tåskor. Vi fick lära oss två stycken från hans egna repetoire Nijinsky. Hittills har han kunnat erbjuda två platser för tjejer och 4 platser för killar för aspirant plats i kompaniet. Som alla andra kompanier i världen så är ekonomin svag och bristen på lediga jobb aktuellt... Tyvärr för min del fick jag inget erbjudande, men det finns som sagt många andra platser och kompanier som man måste ge sig på i världen. Detta var min första audition alltså. Dagen efter denna audition hade vi ytterligare audition till juniorkompaniet som erbjuder två års kontrakt. De väljer ut 2 tjejer och 2 pojkar från skolan och lika många tjejer och killar utifrån skolan. Det är mycket mer modernt jämfört med klassiskt. Det blev heller inte någon chans för mig med att medverka i detta, tyvärr. Men ledsen är jag inte alls, det är ju inte den enda platsen i världen.
Jag och Ida i Europa Passage's julstämning
Jag har även fått en gäst i min lägenhet, en nära vän till mig Ida Kallanvaara. Vi var klasskamrater i Svenska balettskolan i Göteborg i sex år. Det väldigt roligt att se henne och hon även har tagit dessa auditions här med mig. Jag har även visat lite av Hamburgs kända julmarknad som vi var på.

1a akten- Svansjön

Jag kommer att spendera min jul för första gången här i Hamburg, utan familjen, eftersom att jag kommer att medverka  John Neumeiers uppsättning av Svansjön, Illusionen- wie Schwanensee.  Repetitionerna hade redan börjat från slutet av vårterminen detta året. De vill att vi ska vara väldig säkra på koreografin ifall de behöver någon som ska hoppa in om någon från kompaniet är skadad eller måste göra en annan roll osv. Det ska bli roligt, men samtidigt kommer jag att sakna jag min familj. Men vi har ledighet en vecka efter föreställningarna tills skolan börjar den 7 januari 2013 då jag kan åka hem, träffa familjen och spendera nyår med dem! Men det blir inget vilande, redan 6 januari ska jag på audition för Leipzig baletten.
2a akten- Svansjön
Sedan sommaren då jag bestämde mig att fortsätta läsa några ämnen så har jag slutfört till höstterminens slut Tyska steg 1 och 2, Geografi A, Psykologi A, Filosofi A, Religion A och projektet jobbar jag med fortfarande. Nu har jag börjat med Engelska C som kommer att smyga sig in för nästa termin då jag bara har tyska steg 3, 4  och engelska affärskommunikation kvar av mina studier! Jag har planerat så att jag inte har mycket under vårterminen så jag vet att det inte kommer att finnas mycket tid för plugg p.g.a. auditions, repetitioner och examen.Dans, dans, dans, hela tiden,  men jag älskar det! Man ska alltid bara vara försiktig, ta hand om sig i detta kyliga snöväder nu och äta gott!

Goa Hälsningar

Vivian

2 kommentarer :

 1. Auditions ger en bra och annorlunda träning på att visa upp sitt kunnande. Du verkar ha en bra inställning till yrket Vivan och det tuffa urvalet som en dansare alltid utsätts för. Jag är övertygad att du kommer att välja och bli vald till flera intressanta och bra danskompanier under din karriär som dansös.
  Önskar dig en trivsam jul i Hamburg i goda vänners sällskap. I Tyskland har de alltid så fina julmarknader som ger en bra julstämning även om man inte är med sin familj.
  Gott Nytt År
  Satu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får mycket inspiration och en bra upplevelse efter auditions, lär sig mycket och kan se konkurrensen!

   God Jul och Gott Nytt år detsamma!

   Vivian

   Radera