2020-12-10


Min första termin i ”Ballet Junior”


Hera Norin heter jag och är 19 år gammal. Jag tog studenten från Kungliga Svenska Balettskolans yrkesdansarutbildning i Stockholm i juni år 2020. Carina Ari stipendiet för helårsstudier möjliggjorde min fortsatta utbildning inom dansen i ungdomskompaniet ”Ballet Junior” på Ecole de Danse de Geneve. I slutet av augusti klev jag därför på flygplanet till Geneve mot nya äventyr som tog sin början. 


”Ballet Junior” beskrivs som ett ungdomskompani, någonting mellan en skola och ett riktigt danskompani. Kursen heter Pre-professional dance-performer course och innefattar ett dagligt arbete för dansutveckling och möte med aktuella koreografer. Varje morgon har vi två klasser med modern nutida dans, klassisk balett, yoga eller annan alternativ teknik. Eftermiddagarna består av många timmars rep med koreografer eller repetitionsledare i arbete med ny kreation eller repertoarer, blandat med workshops. Under läsåret ingår föreställningar på den lokala teatern samt dansturné på nationell och internationell scen. Det ingår även en teoretisk kurs där vi diskuterar samt skriftligt analyserar olika dansrelaterade teman inom historia, anatomi, danstekniker och andra konstarter. 


Under terminen har jag varit inneboende hos en klasskamrat i en lägenhet i Annemasse i Frankrike, en närliggande förort till Genève. Vägen till skolan har gått dagligen via några minuters bussresa, tåg på ungefär 11 minuter och en kort promenad för att komma till skolan. Under den partiella nedstängningen i Frankrike synliggjordes svårigheten med att bo i ett land och studera i ett annat. Medan Schweiz hade relativt få restriktioner fick vi enbart gå ut i Frankrike för att handla mat, besöka apotek, ta oss till jobb och skola samt söka sjukvård. Ett tag var det osäkert om vi överhuvudtaget fick lov att korsa gränsen. Tyvärr har ovissheten kring pandemin legat som en skugga under terminens gång. Den ”andra vågen” hotade en nedstämning av skolan och den ständiga rädslan för att någon eller några ska insjukna i Covid-19 har ständigt varit närvarande. Jag måste medge att mina förväntningar med utbildningen ändå har överträffats. Förutom perioder av arbete i mindre grupper, vilket såklart genererat mindre träning, har terminen varit sig lik. Vi ser alla fram emot att göra föreställningar framför publik innan jul. Till dess håller vi tummarna för att inget ska förändras till det sämre. Till föreställningarna i jul presenterar vi stycket ”Valse”, av Marcos Morau och ”Creation” av Cathy Marston. Till våren även ”Passo” av Ambra Senatore och ”Audition” av Oliver Dubois. 


I början av december flyttade jag från lägenheten i Annemasse till en familj i Geneve där jag är tillfälligt inneboende. Förutom svårigheterna med pandemin låg det minst sagt otrivsamma området i Annemasse till grund för min flytt. Under vårterminen kommer jag bo på ett studenthem för universitetsstuderande i Geneve. Jag trivs mycket bättre i Geneve då människor är mer vana att tala engelska och staden påminner mer om ”hemma” i Sverige. I Annemasse finns många områden med socioekonomiska problem och kriminalitet. Kulturen av att enbart tala franska är mycket mer påtaglig där än i Geneve. I skolan har det ibland varit svårt att hänga med på klasser som inte undervisats på engelska. Jag har inte upplevt att några anpassningen gjorts till oss som inte är fransktalande. Vi har istället uppmanats att lära oss språket. Kanske har det berott på att skolans engelsktalande studerande har varit en minoritet just detta läsår. 


I ungdomskompaniet Ballet junior är jag dagligen inspirerad av en grupp unga och mycket talangfulla dansare, alla med samma mål om att en dag bli kontrakterade professionella dansare. Det är fantastiskt att få dela min starka passion och drivkraft med andra, vilket skapar en mycket stark samhörighet i gruppen. Vi stöttas av ett starkt team med konstnärliga ledare, danslärare, koreografer och reparatörsledare. Här krävs en hel del disciplin och hög arbetsmoral. Det är viktigt att vara öppen för nytt tänk och nya utmaningar när man möter erkända koreografer som genererar erfarenheter och avgörande kontakter inom branschen. Ballet Junior ger mig möjligheten att få mogna i min yrkesroll och bli kapabel att möta branschen som mycket kompetent dansartist. Jag ser stolt fram emot nästa termin!

1 kommentar :

  1. Härligt att läsa att förväntningarna på utbildningen har infriats trots det besvärliga året med Covid. Jag förstår att det har varit tufft med språket när det inte görs ngr anpassningar till dem som inte har franska som modersmål. Enda trösten är att det är ett bra sätt att snabbt tvingas att ta till sig språket, vilket naturligtvis kommer att vara en stor tillgång för dig i din fortsatta karriär som dansare.
    Önskar dig stort lycka till med vårens studier.
    Satu/CA stift

    SvaraRadera