2020-01-14

Min höst I Perm

Nu har jag avklarat min första termin på Perm State Ballet School här i Perm, Ryssland. Jag har haft en intensiv men fantastisk termin och jag har lärt mig otroligt mycket!

Jag bor på det internat som hör till skolan, liksom skolans allra flesta elever. Vi internationella elever bor på en egen våning i internatsbyggnaden. De flesta av de internationella eleverna är från Japan men det är också en tjej från Taiwan, en från Korea  och min rumskamrat som är från USA. 
Rummet vi delar, det är litet och enkelt men har allt som vi behöver. Jag är väldigt glad att jag bor med en engelsktalande flicka. I övrigt är det ingen annan som pratar engelska mer än några få ord, så det är väldigt skönt att kunna tala lite mer ”på djupet” med någon. Annars så är det bara ryska som gäller som språk här, det är nästan ingen i hela staden som talar engelska över huvud taget. 

Internatet är i en gammal byggnad med charm som är lite nött i kanten. Det är gott om personal på boendet som håller ett öga på att vi har det bra. Man känner sig aldrig ensam eller otrygg här och jag trivs väldigt bra. Vi har kylskåp som vi kan använda till matförvaring, men inget kök. Måltiderna som serveras 4 ggr per dag serveras i  skolbyggnaden tvärs över gatan. Maten är spännande då det är lite nya smaker för mig som inte är Rysk. Men jag har hittat några nya favoriträtter här i den ryska matkulturen. Till exempel en rätt som heter zapiekanka.

Jag går i år i årskurs fem. Vi är en klass med bara internationella elever. Det är nämligen så att man under sitt första år här som internationell elev får gå i en internationell klass. Sedan, om man får erbjudandet att stanna för att genomföra hela utbildningen här, så blir man då placerad i en rysk årskurs, tillsammans med de ryska eleverna. Man kan säga att det här första året är lite som ett introduktionsår. Under introduktionsåret måste kunna lära sig det ryska språket för att kunna klara av de teoretiska ämnena som ingår i den ryska dansutbildningen. 

Nivån i min klass är väldigt hög. Alla mina klasskamrater jobbar hårt, fokuserat och motiverat. Alla gör alltid sitt bästa och vi inspirerar och motiverar varandra till att försöka vårt yttersta på lektionerna. Jag tycker att det är väldigt bra eftersom att det får en att jobba extra hårt och det gör att man utvecklas ännu snabbare. Även fast alls jobbar hårt och disciplinerat så är stämningen varm och kamratlig. Alla har vi vårt stora balettintresse gemensam och en önskan om att utvecklas så mycket som det går. Vi peppar varandra och lämnar ibland små äpplen eller snälla meddelanden på lappar i varandras skåp.

Vår balettlärare heter Irina Borisovna och hon är väldigt duktig och engagerad. Alla lärarna som vi har är väldigt noggranna och strikta med vad dom vill ha. Det tycker jag är väldigt bra eftersom att man vet att de kommer att säga till dig om du gör något inkorrekt.

Förutom balett så har vi karaktär två gånger i veckan. Det är också väldigt kul men mycket mycket svårare än jag trodde att det skulle vara! Det är väldigt många detaljer och teknik som man måste lära sig, men det är också väldigt roligt. 

Vi har också två gimnastics lektioner i veckan. De är som en klass med styrka och stretch baserad på att hjälpa till balettlektionerna. 

Fem gånger i veckan har vi ryska för att vi ska lära oss språket så snabbt som möjligt. Vi får hemläxor att göra varje dag och ibland har vi som små prov för att redovisa våra kunskaper i språket. Ju fortare vi lär oss språket desto bättre.

Förutom nämnda klasser så har jag och en internationell tjej till från Japan, haft förmånen att få delta vid repertoarer med den ryska årskursen. Det har varit väldigt roligt och lärorikt! Jag är väldigt tacksam för att jag fått erbjudandet av min lärare att delta vid dessa. 

Livet i Perm som boende på internatet är baserat på rutiner. Vi gör mer eller mindre samma sak nästan varje dag, men jag är en sådan person som verkligen uppskattar rutiner så jag trivs utmärkt med det. 

Själva staden är ganska annorlunda från Stockholm. Dels så är själva klimatet mycket kallare men många kulturella skillnader finns också. På tal om kultur så är det mycket mera av balett här. På teatern spelas det nya baletter hela tiden och som elev får jag titta helt gratis. Ni kan ju gissa vad vi balettflickor har som lördagsnöje... Det finns också mycket fler gallerior, affärer, cafeer och restauranger här än jag hade förväntat mig, vilket överraskade mig mycket positivt!

Jag ser mycket fram emot att starta upp den nya terminen. Det ska bli härligt att komma igång med dansen och att få träffa mina kompisar! Dessutom blir det här en mycket spännande vår för mig då jag har fått frågan om jag vill tävla i Arabesque, vilket jag nu ska göra vilket är så roligt! Skolan skickar endast en handfull med elever att tävla och därför känns det extra spännande att få åka som internationell förstaårselev. Det brukar främst vara de ryska äldre eleverna som får tävla annars. Jag kan knappt bärga mig tills repetitionerna ska börja.

1 kommentar :

  1. Så roligt Elvira att du trivs så bra på skolan och med livet i Perm. Jag förstår det också som du beskriver det - väldigt välorganiserat, den fina undervisningen du får och de nya vänskaperna du gör med dansare från hela världen. Vilket roligt kontaktnät du får för livet! och så får du lära dig ett nytt språk på köpet.
    Grattis till att ha blivit uttagen till danstävlingen Arabesque
    Satu/CA

    SvaraRadera