2014-03-31

Vårterminen på Vaganova


Ksenia Zvereva i samspråk med Minnesfondens ordförande Dag Hallberg.
Foto Hans Nilsson

Hej!

Vårterminen är igång på Vaganova och det är som vanligt mycket som händer. Redan från första dagen fick vi börja repetera inför Tanzbiennale i Dresden. Det var två stycken som skulle representera skolan på Biennale – ett klassiskt verk (pas de deux från Nötknäpparen) och ett modernt/neoklassiskt stycke (The Hovering) som jag tidigare koreograferat. Det var verkligen en ära att jag fick en sådan möjlighet! Och också att kunna åka dit! Vistelsen i Dresden var verkligen spännande. Klasserna, repetitionerna och workshops hölls på Pallucca Hochschule, - jätte trevlig skola med moderna lokaler. Det var 6 klasser som hölls samtidigt (3 klassiska och 3 moderna klasser, respektive) och eleverna fick varje dag byta grupp och lärare. Ett bra sätt att kunna ta del av allt, tycker jag. Lärarna fick titta på klasserna, vilket var jätteroligt. Jag besökte först och främst de moderna klasserna, medan Ludmila Kovaleva (en mycket erfaren lärare på Vaganova) tog del av de klassiska.

Det var många skolor som medverkade i denna Biennale (Berlin, Hamburg, Munchen, Toronto, New York, Amsterdam m. fl.). Under två kvällar fick skolorna visa upp sina stycken som de förberett på Semperoperans stora scen. Spännande att se vad alla hade förberett.

När alla var klara med föreställningarna startade workshop klasserna. Det var fem olika koreografer/workshop ledare (The Forsythe Company, Frederic Flamand, Margaurite Donlon, Jan Pusch och Sasha Waltz & Guests) som höll i workshopen. Efter några dagar fick man visa upp det man jobbat med på den moderna scenen Hellerau. Rättare sagt, det var inte en föreställning eller uppvisning, utan mer som en ”öppen workshop” där alla kunde se på. Det var också meningen att inte göra en ”riktig” föreställning. Alla workshops grupper jobbade med improvisation som grundmaterial, men på helt olika sätt. Verkligen lärorikt och spännande att se hur mycket man kan utforska i dans!

Så jag har jättefina minnen kvar från tiden i Dresden.

Nu är det först och främst examens som gäller. Eleverna och lärarna har mycket att tänka på, så det är ganska stor stress. För min del har jag för några dagar sen haft slutexamen i teori, vilket gick väldigt bra slutligen. Men det var hård tid med alla förberedelser inför det.

Fick en dag att andas ut, och nu tillbaka till nästa uppgift. Exakt om två veckor ska Workshopen (A Creative Workshop of Young Choreographers) på Mariinsky teaterns nya scen hållas, inom den 14de Internationella Balettfestivalen MARIINSKY. Det är 8 koreografer som förbereder sina verk och jag fick äran att vara en av dem! Känns helt otroligt att kunna få den chansen. Ser fram emot detta oerhört mycket!

Ska dela med mig av den upplevelsen!

Ha det bra!

Hälsningar,

Ksenia

1 kommentar :

  1. Grattis till att du fick representera skolan med din koreografi i Dresden! o jag förstår att det var intressant att få träffa representanter från så många olika skolor i Europa o världen. Jag önskar dig lycka till med alla examens och dina förberedelser inför Balettfestivalen Mariinsky
    Satu
    Vårhälsningar från Stockholm

    SvaraRadera