2012-05-01

Vår nyheter i Hamburg

Heidelberg
Guten tag!  I lördags för två veckor sedan så satt jag på tåget till Heidelberg. Lite oväntat. Många i den högsta klassen
Utsikten från slottet i Hiedelberg
(klass 8) har blivit skadade. Jag har fått hoppa in i två kompositioner, dansa deras platser. Som tur så lärde jag mig danserna väldigt snabbt, koreograferna som går i min klass blev väldigt nöjda och imponerade att jag lärde mig hela dansen på 2-3 dagar. Själv blev jag förvånad också!
Det blev jag och två andra tjejer från min klass som är med på denna resa och alla killar, för de behövs. Annars är hela åttonde klassen med också.
 Vi bodde två och två hos familjer som brukar samarbeta med skolan varje år för detta besök. Det var mycket trevliga och de bjöd mig på en turisttur runt den lilla historiska staden. Det är väldigt vackert, jag hade aldrig trott att se någon plats som den här. Dessutom blev det extra träning för tyskan som familjen helst kommunicerade med för att vi ska bli vana. Jag är glad att jag kan nu förstå väldigt mycket av språket och tala rätt så bra! Vi hade på söndagen från morgonen uppvärmning och repetitioner i Heidelbergs stadshall och senare på kvällen en föreställning för en stor publik. Sedan på måndagen åkte vi hem, så det blev en kort resa men en rejäl upplevelse. 

 Jag har blivit klar med naturkunskap B och sista steget i  franska steg 5-12 med bra resultat. Har även klarat de sista uppdragen i historia och samhälle kunskap! Nu är det examinationerna som väntar! Just nu jobbar jag med svenska C.

Nu har även på Hamburg balettens hemsida publicerats det nya spännande året 2013 spelplan, program, för föreställningarna som kommer att  finnas på scen här i Hamburg och även  runt om i världen, för John Neumeiers jubileums år. Vi har även fått veta att skolan har blivit inbjuden till National Ballet schal of Canada's och Paris Operans skolas jubileums dag för nästa år. Vi får se vad skolan här vill dansa. Det är väldigt spännande!
 Nu är det även två veckor kvar tills den första skolföreställningen. Så nu är det var fullt upp med repetitioner! Föreställningen är den 15 maj, samma dag som Carina Ari Minnesfondens stipendieutdelning för år 2012. Jag önskar då grattis till alla nya stipendiemottagare! Det blir ungefär ett år sen också jag fick ta emot detta stipendium som jag återigen är oerhört tacksam för. Ni har gett mig den bästa upplevelsen och gjort det möjligt för mig att nå min dröm.

Det var även förra veckan John Neumeier tilldelades ett pris här i Hamburg,  Gustaf-Gründgens-Preis 2012, (jag befinner mig i länkens bild på vänster sida). En klasskamrats koreografi som jag och några andra från klass åtta och sju blev framfört. Junior kompaniet framförde en koreografi från Sasha Riva(kompanimedlem) och Alina Cojocaru medverkade också med Carsten Jung, första solist från kompaniet, som framförde ett pas de deux från Neumeier senaste verk Liliom. Det är var en mycket fin scen på Schauspielhaus nära centralstationen.
 Jag nyligen varit på min sjunde föreställning av kompaniet, Endstation Sehnsucht, ett annat verk av John Neumeier. En mycket annorlunda och intressant balett, som fick min beundran. Den är skapad efter pjäsen A street car named desire av den amerikanska Tennessee Williams. Jag har sett Chopin dances också två gånger, som består av Dancers at the gathering och The Concert  av Jerome Robbins. Mycket rolig och fin balett! I helgen var jag på ännu en Werkstatt (workshop) där John Neumeier förklarade baletten Die kleine Meerjungfrau (Den lilla sjöjungfrun)  och kompaniet dansade vissa delar av den. Den verkar fantastisk och har fått väldigt bra rykte, får se om jag får någon biljett till föreställningen. Men nu åker kompaniet i veckor till Moskva.

 Från Hisingens Direktpress fick jag även en snabb intervju om hur det har gått för mig i Hamburg som ni kan ta en titt på här!

Tchuss och goa hälsningar från Hamburg!

Vivian

2 kommentarer :

 1. Det har gått bra med dina teoretiska studier som jag har kunnat utläsa från dina rapporter. Hur tycker du det har varit att plugga gymnasieteorin på distans?
  Kan du rekommendera det för andra unga dansare som väljer att slutföra sina dansstudier utomlands? o vad är viktigt för att det ska fungera?

  Tycker du att de dagliga dansstudierna i Hamburg skiljer sig från dito här hemma?

  Satu

  SvaraRadera
 2. Nu har jag avslutat 11 kurser för detta läsår. Jag har satsat på att avsluta alla kurser nästa år. Så det finns många kurser att läsa och det är ibland svårt att hitta tid när det finns så mycket dansträning på schemat, men det har ju funkat positivt! Jag slutar runt kl. 19.00 varje dag och sedan brukar jag sitta framför studierna, uppe till 23.00 högst. Jag har inte haft något större problem med det, jag jobbar bättre via detta arbetssätt. Det har funkat bra för mig och Korrespondensgymnasiet ger dig möjlighet att planera och jobba i ditt egna tempo. Du väljer själv hur du vill sätta upp planen för dina studier, om du vill läsa ett eller två extra år. Det är ett jätte bra sätt att fortsätta sina studier på om man vill dansa utomlands. Om man har målet och viljan så går det hur bra som helst. Det är ett väldigt bra och enkelt system de har i Korrespondensgymnasiet i Torsås. Enklast är det nog om man väljer samhällsprogrammet då man inte behöver göra många laborationer och examinationer på plats i Torsås.

  Skolan förbereder dig väldigt mycket för scenarbetet med många föreställningar. Mycket repetoarer och variations träning i både klassiskt och modernt finns på schemat. De ger möjlighet att se kompaniets föreställningar för ett mycket billigt pris, då man kan få väldigt mycket inspiration för sin framtids jobb. Under det sista året får eleverna möjlighet att jobba med kompaniet. Skolan jobbar bra med kompaniet.

  Vivian

  SvaraRadera