2022-10-01

Min vecka på Prix de Lausanne Summer Intensive


Foto Gregory Batardon







Hej, mitt namn är Sigrid Åberg. I juli denna sommar fick jag möjlighet att vara en del av Prix de Lausannes sommarläger. Veckan där var helt fantastisk och jag fick med mig så fina minnen och kunskaper därifrån som jag ofta tittar tillbaka på. 

Under veckan som gick hann jag lära känna nya vänner från andra delar av världen, möta engagerade och inspirerande lärare men även lyssna på riktigt bra föreläsningar kring allt från dans och träning till hälsa och mindset.

Jag reste till Schweiz i bil tillsammans med mina föräldrar. När vi kom fram till Lausanne var det väldigt varmt, men som tur var hade vi hyrt en lägenhet på det nedersta våningsplanet så det var enkelt att packa in våra saker.


Efter att ha landat in i lägenheten en stund gick vi ut på en kort promenad för att lära känna staden lite bättre. Vi tog oss b.la till en stor kyrka där det fanns en utkiksplats över hustaken i Lausanne. Jag kommer ihåg att en känsla av förväntan och nervositet dök upp när jag stod där. Jag skulle dagen därpå få stå i en danssal och ta klass för lärare som jag sett upp till sedan ung ålder, och jag skulle äntligen få chans möta andra dansare i min ålder igen efter pandemin.


Gruppen jag dansade med. Här efter en modern klass med läraren Armando Braswell 











Morgonen därpå samlades alla medverkande på Béjart Ballet Lausanne, där vi fick tid att registrera oss, bekanta oss med byggnaden och få lite information kring den kommande veckan. Det fanns en välkomnande och öppen känsla både bland vuxna och elever vilket gjorde att man direkt kände sig sedd och bekväm. Tack vare den bra stämningen och den tydliga kommunikationen mellan Prix de lausanne teamet och ungdomarna som deltog var det enkelt för oss att fokusera, vara närvarande och ha kul under de intensiva dagarna.


En dag på lägret varade mellan ca kl 09:00-18:00 och bestod av balettklass, modern dans, coaching och ofta någon typ av föreläsning. Jag fick prova på olika stilar, steg och tekniker som jag inte var så bekant med sedan tidigare, men eftersom jag fick tid att fördjupa mig och jobba med det som jag tyckte kändes svårt eller ovant ledde det till att jag utvecklades och lämnade lägret med en bredare kunskap inom dans.


Bild från en modern klass där vi även fick jobba med improvisation.
Foto Gregory Batardon 














Lärarna förväntade sig att eleverna dansade på sitt max varje dag. De var strikta men samtidigt positiva och upplyftande, så det blev till en bra blandning mellan noggrant, dedikerad arbete och lycka av att bara få chansen att vara där och dansa. Klasserna hade ett driv och tempo i sig som inte kändes helt naturligt att ta sig an i början, men det gjorde det på samma gång så otroligt kul för att man både kunde se och känna en förbättring när man utförde liknande övningar i slutet av veckan.


Sommarkursen avslutades med lite mingel bland föräldrar, elever och Prix de Lausanne teamet. Varje ungdom som hade medverkat under veckan fick då även ca 10 minuters tid för feedback med en av lärarna. De tog upp saker som man kunde utveckla och hur man som elev kan arbeta för att förbättra de områdena. Sedan fick man även feedback på saker som var bra och metoder för hur man kan fortsätta jobba för att göra de sakerna ännu bättre. Hela veckan hade ett enormt fokus på vi elever skulle växa och komma ett steg närmare våra mål.


Bara den lilla detaljen som att få privat feedback tycker jag gjorde lägret väldigt unikt. Det bidrog till att jag lämnade Schweiz med ytterligare medvetenhet om vad jag själv kan göra för att bli en bättre dansare.


Jag kom hem till Sverige med energi, dansglädje, nya erfarenheter, vänner och motivation, och varje gång jag dansar 

kan jag numera använda mig av det jag fick lära mig i lausanne och lägga in det i min träning. 


Tack vare Carina Aris stipendium fick jag möjlighet att komma iväg på detta fantastiska dansäventyr som jag är så tacksam för att jag fått uppleva! Det har gjort mig till en mer mogen dansare och person.


Jag lärde känna många fina nya vänner. Foto Gregory Batardon 



Gruppen med en av våra klassiska lärare Isabelle Ciaravola





Från utsikten uppe vid kyrkan. 


Från uppvisningen sista dagen. Foto Gregory Batardon 



1 kommentar:

  1. Intressant att få ta del av dina upplevelser från Prix de Lausanne Summer Intensiv och speciellt roligt för att kursen verkar ha varit så bra. Grattis till både nyvunna kunskaper och vänner!
    /SMH Carina Ari stiftelserna

    SvaraRadera