2015-10-19

Ellen Rasch 95 år

Carina Aris stiftelser uppvaktade jubilaren på 95-årsdagen. Här i hemmet på Kungsholmsstrand tillsammans med artikelförfattaren och kollegan i medaljkommittén Gunilla Jensen (t.h.) Foto: Satu Mariia Harjanne

Premiärdansösen Ellen Rasch har fyllt 95 år. Hon föddes i Genève den 20 september 1920; mamman var ryska, pappan svensk. 1928 antogs hon vid Kungliga Teaterns Balettelevskola och blev premiärdansös vid Kungliga Teatern 1946. Hon är en av Sveriges främsta lyrisk-dramatiska ballerinor genom tiderna. Hennes varma utstrålning och förnämliga gestaltningsförmåga har gjort henne älskad av den breda balettpubliken.

Ellen studerade vidare i Paris för ryska ballerinor som hade emigrerat till den franska huvudstaden. Hon kom tidigt i kontakt med den legendariske Serge Lifar och den unge Maurice Béjart som hon dansade med både i Frankrike och Sverige. Béjart koreograferade ett Grand Pas de Deux ur Nötknäpparen för henne och danspartnern Björn Holmgren och skapade också koreografin till Sveriges första dansfilm, Eldfågeln, 1952. Den producerades av Ellens dåvarande make Lorens Marmstedt – en tidig färgfilm, med manus och regi av Hasse Ekman. Med sikte på internationell marknad spelades filmen in på engelska och den ambitiösa Ellen tog lektioner i språket. Tito Gobbi var den eldfängde älskaren och Eva Henning var hennes rival.

Ellens paradroll var Giselle, bondflickan som dör av brustet hjärta. Hon tog avsked från scenen i denna roll 1962. Under sin karriär arbetade hon också med Antony Tudor som betydde mycket för hennes psykologiska gestaltning. ”Tudor kunde komma med elaka kommentarer men han var en mästare på att skildra inre tillstånd med små effektiva medel”, har Ellen sagt. Hon gjorde också stora roller hos Birgit Cullberg, Birgit Åkesson och Ivo Cramér.

Efter pensioneringen drev Ellen i många år framgångsrikt Institutet för klassisk balett – några av hennes främsta elever är hovdansaren Johanna Björnson och Kungliga Operans balettchef Johannes Öhman.

1990 bildades Ellen Rasch Stipendiefond, i syfte att ”underlätta för unga klassiskt skolade dansare att vidareutbilda sig vid institution eller skola, helst inom den franska kulturen och/eller bidraga till att begåvade dansare ska kunna inspireras och vidareutvecklas inom sin konstart.” Bland stipendiaterna märks Nadja Sellrup, Nathalie Nordquist och Alexabdr Nikolaev.
2010 visades Birgitta Öhmans tv-film Ballerinaliv, där Ellen tillsammans med Gerd Andersson, dansar och berättar om sitt liv i dansen. Birgitta Egerbladh står för koreografin.

Ellen Rasch har hedrats med den franska orden Arts et Lettre och svenska Litteris et Artibus. Hon mottog Carina Ari-medaljen 1963 och blev därefter invald i Carina Aris Medaljstiftelse där hon alltjämt är verksam.
Ellen Rasch är en färgstark personlighet, som alltid har nära till skratt och ofta kommer med dråpliga – ibland dräpande – repliker.

GUNILLA JENSEN

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar