2014-07-29

Festival Deltebre Dansa



Tiden mellan den 13/7- 27/7 spenderade jag i soliga Deltebre, Spanien, på festivalen Deltebre Dansa. Det är en dansfestival för moderndans som lockar både dansare och cirkusartister från hela världen. Människor från alla kulturer reser dit för att dela sina kunskaper, lära av varandra och uppleva.


Jag anlände till den lilla byn Deltebre i en buss som plockat upp mig och andra deltagare på Barcelonas flygplats. Det första jag möttes av var ett enormt cirkustält som reste sig mot stjärnorna. Det visade sig senare att det var där alla föreställningar skulle visas. Jag och min reskamrat tog oss förbi cirkustältet till campingplatsen där vi slog upp vårt medtagna tält bredvid våra nyfunna finska vänninor. Eftersom det ändå var en festival vi rest till skulle vi nu tälta i två veckor och samtidigt försöka ta fem dansklasser om dagen och se tre framträdanden i cirkustältet varje kväll. Nervös och nyfiken kunde jag inte låta bli att undra vad jag gett mig in på.




Och visst var det intensivt. På två veckor  tog jag 50 dansklasser, hade 10 olika lärare och såg  ungefär 40 olika framträdanden i cirkustältet. De första dagarna var hårdast. Kroppen var ovan vid all träning och vid värmen, men efter några dagar kom man in i mönstret och kunde njuta av allt som hände runt omkring. Vart man än gick fanns människor som tränade cirkustrick, stretchade, dansade, lekte omkring och skrattade. Alla var vänliga, nyfikna och öppna och det var lätt att umgås och lära känna nya människor. Tillsammans dansade vi, åt vi, och bodde vi. I gemenskap improviserade vi i leran på ett risfäl och det var en helt surrealistisk och fantastisk upplevelse. Alla kravlade vi leran, dansade, sjöng, skakade och masserade varandra. Det tog dagar innan doften försvann ur håret.




Deltebre Dansa har inspirerat mig så mycket och öppnat mina ögon för vad dans kan vara och vart man kan ta sig med det. Jag har haft så skickliga lärare som lärt mig mycket och träffat så intressanta människor som har velat dela med sig av sina historier. Som yngst på lägret kunde jag fråga mycket om aktuella dansskolor, scener, lärare och koreografer. Inte minst har alla framträdanden visat bredden och utbudet på moderndans, främst i Europa. Jag kan varmt rekommendera festivalen till alla som är intresserade av moderndans och annan scenkonst som vill lära sig och uppleva mycket.

Kram,
Emelie