2014-03-31

Vårterminen på Vaganova


Ksenia Zvereva i samspråk med Minnesfondens ordförande Dag Hallberg.
Foto Hans Nilsson

Hej!

Vårterminen är igång på Vaganova och det är som vanligt mycket som händer. Redan från första dagen fick vi börja repetera inför Tanzbiennale i Dresden. Det var två stycken som skulle representera skolan på Biennale – ett klassiskt verk (pas de deux från Nötknäpparen) och ett modernt/neoklassiskt stycke (The Hovering) som jag tidigare koreograferat. Det var verkligen en ära att jag fick en sådan möjlighet! Och också att kunna åka dit! Vistelsen i Dresden var verkligen spännande. Klasserna, repetitionerna och workshops hölls på Pallucca Hochschule, - jätte trevlig skola med moderna lokaler. Det var 6 klasser som hölls samtidigt (3 klassiska och 3 moderna klasser, respektive) och eleverna fick varje dag byta grupp och lärare. Ett bra sätt att kunna ta del av allt, tycker jag. Lärarna fick titta på klasserna, vilket var jätteroligt. Jag besökte först och främst de moderna klasserna, medan Ludmila Kovaleva (en mycket erfaren lärare på Vaganova) tog del av de klassiska.

Det var många skolor som medverkade i denna Biennale (Berlin, Hamburg, Munchen, Toronto, New York, Amsterdam m. fl.). Under två kvällar fick skolorna visa upp sina stycken som de förberett på Semperoperans stora scen. Spännande att se vad alla hade förberett.

När alla var klara med föreställningarna startade workshop klasserna. Det var fem olika koreografer/workshop ledare (The Forsythe Company, Frederic Flamand, Margaurite Donlon, Jan Pusch och Sasha Waltz & Guests) som höll i workshopen. Efter några dagar fick man visa upp det man jobbat med på den moderna scenen Hellerau. Rättare sagt, det var inte en föreställning eller uppvisning, utan mer som en ”öppen workshop” där alla kunde se på. Det var också meningen att inte göra en ”riktig” föreställning. Alla workshops grupper jobbade med improvisation som grundmaterial, men på helt olika sätt. Verkligen lärorikt och spännande att se hur mycket man kan utforska i dans!

Så jag har jättefina minnen kvar från tiden i Dresden.

Nu är det först och främst examens som gäller. Eleverna och lärarna har mycket att tänka på, så det är ganska stor stress. För min del har jag för några dagar sen haft slutexamen i teori, vilket gick väldigt bra slutligen. Men det var hård tid med alla förberedelser inför det.

Fick en dag att andas ut, och nu tillbaka till nästa uppgift. Exakt om två veckor ska Workshopen (A Creative Workshop of Young Choreographers) på Mariinsky teaterns nya scen hållas, inom den 14de Internationella Balettfestivalen MARIINSKY. Det är 8 koreografer som förbereder sina verk och jag fick äran att vara en av dem! Känns helt otroligt att kunna få den chansen. Ser fram emot detta oerhört mycket!

Ska dela med mig av den upplevelsen!

Ha det bra!

Hälsningar,

Ksenia

2014-03-24

Vårterminen i Ryssland

Hej!

Sju veckor har gått sedan lovet och vi har mycket att tänka på! Just nu är första prioritering alla examens som vi har. Man märker av stressen på alla elever och just vi har inte så stor fritid att tänka på annat. Självklart vill man göra så bra ifrån sig som möjligt! Efter den här tiden kommer vi ha två föreställningar att repetera till. Framför allt till slutföreställningen där vi kommer sätta upp flera olika nummer. Bland annat Paquita, Bournovilles konservatoriet och från Laurencia. Föreställningarna kommer åter igen visas på Mariiinskyteatern, vilket jag längtar oerhört till!  Innan dess har vi en mycket mindre föreställning där alla elever får visa upp ett individuellt solo eller pas de deux. Vi har alltså hela tiden något att förbereda och från första början till slutet av året.

Annars är livet intressant här i St. Petersburg, jag lär mig något nytt varje dag om landet i sig, människorna och språket. Dagarna är mer eller mindre detsamma och ganska enformiga men hela upplevelsen gör mig så glad och lärarna är otroliga, verkligen. Dels är i stort sett eleverna mycket ambitiösa, bara de små barnen på nio år tar sitt arbete på så stort allvar och det är ofta man ser någon gråta. Men samtidigt är det som en glädje i allt hårt arbete och det är något som lärarna lyckas behålla, trots den extrema disciplinen. Man skulle kunna säga att passionen för baletten är mycket stor här, därför känns det så bra att gå i korridorerna på en plats som denna.
Det ska bli kul att dela med mig av förställningarna i vår!

Ha det så bra alla!

Hälsningar Ella