2014-01-10

Första tiden på Vaganova

Hej!

Nu leder min första tid här i St.Petersburg till sitt slut och på söndag avslutar vi Nötknäpparsäsongen med en sista föreställning! Det känns bra att avsluta de här föreställningarna och börja med nya föreställningar, samtidigt väldigt tråkigt. De senaste månaderna har vi arbetat konstant med rep morgon, eftermiddag och kväll. Konstanta rep innan och efter premiären, men att ha tagit del av det hela; varit på Mariinsky och fått uppträda på den scenen är en hittills oslagbar erfarenhet för mig... Jag var med som en utav de två solisterna från snöflingorna bland annat. Människorna jag dessutom har fått arbeta med har även det varit en stor erfarenhet, min lärare i klassisk balett som jag därför till största del har repeterat med är den mycket gamla Udalenkova. En lärare som säkerligen har sett mer än många levande dansare genom alla hennes år i yrket och på skolan, därför är det fantastiskt att ta del av hennes kunskap varenda dag här på akademin. Hela omgivningen här är otrolig och något mycket speciell; liksom alla dessa gamla pedagoger och repetörer som fortfarande sliter med oss elever varenda dag för att de fortfarande bryr sig och brinner för sin passion. Det är något mycket fint måste jag säga, och ännu finare hur elever respekterar dess ord och för traditionen vidare.

Det har varit blandade känslor att komma hit, självklart är det extra svårt med ett främmande språk och ingen som egentligen pratar engelska. Skolan är också mycket stor med många elever och här har vi även parallellklasser vilket inte finns i Sverige. Konkurrensen är därför stor och ännu svårare blir det att komma hit som internationell student. Det har givetvist varit en utmaning att sätta sig till jämförelse med alla dessa ryska begåvade tjejer som känner till skolan sen de var små barn. Mina perspektiv blir därför helt annorlunda än deras men ändå sätts samma krav på mig. Därför kan det vara svårt, men jag måste erkänna att det har gått bra. Ned och uppgångar, men helt ärligt känner jag mig nästan lite hemma här på vissa sätt. Jag har varit så otroligt insatt i vad som händer här och har inte haft mycket tid att tänka på Sverige, svensk jul och så vidare. Här hade jag t.ex. repetitioner på julafton. Och så firade vi istället nyår vilket är ryssarnas stora högtid. På något sätt är det en del av hela vistelsen här, att ta del av den ryska kulturen, lära sig språket, se hur ryssar är som människor och ta del av deras traditioner på deras vis.

Jag är så otroligt tacksam för den här möjligheten och det kommer kännas bra att återvända tillbaka hit efter mitt lov nu. Samtidigt ännu mer arbete. På våren har skolan fler föreställningar, en på den mindre så kallade "Hermitage teatern" och sedan åter på Mariinsky. Dessutom har vi våra exams vilket kommer visa arbetet av alla olika lektioner. Det är klassisk eksamens, pas de deux, acting, modernt och karaktär. Det kommer alltså vara mycket att tänka på kommande termin i och med att det är flera koreografier i respektive ämne. Men det är just det som är bra, förbereder en också för ett kompani och scenerfarenheten vi får här är mycket stor. Ibland sätter de också upp mindre föreställningar på den lilla skolteatern för lärare och elever. Det är alltså alltid något att förbereda!

Nu ska jag åka till Sverige, ta lite lov och så får vi se vad som kommer hända här nästa termin!

God fortsättning till er alla,

Vänliga hälsningar Ella 1 kommentar :

 1. Så intressant Ella att läsa om dina upplevelser av studier o föreställningar och att du har fått dansa en liten solistroll i Nötknäpparen o på Mariinskyteatern. Grattis!!
  Att du känner dig hemma på skolan måste underlätta när arbetet är hårt och intensivt. Det blir intressant att höra om du även av bara farten lär dig en del ryska på kuppen. Inte fel att kunna när man arbetar i kompanier med dansarkolleger och pedagoger/koreografer från olika delar av världen.

  Nyfiken på hur du upplever det pedagogiska upplägget på skolan och de väldigt erfarna pedagogernas/konstnärernas förmåga att locka fram färdigheter hos er unga dansare och få dig att utvecklas som dansös och konstnär.

  Ser fram emot att få läsa mer.
  Lycka till under vårens arbete.
  Satu

  SvaraRadera