2012-03-08

Nytt år med mycket träning!

Hallo!
God fortsättning ska jag kanske skriva! Nu har jag det nya året 2012 framför mig. Mycket har redan pratats om alltså är det mycket att jobba med.
Direkt efter lovet blev det repetitioner för åttonde klassens kompositions examen. Jag medverkar i 4 stycken av dem och  det gick bra. Vanligtvis brukar Herr Neumeier bara välja några koreografier som ska ska visas en vecka på Ernst Deutch Theater, som de kallar Werkstatt de Kreativitaet. I år blev alla valda. Det var förra veckan som föreställningen pågick, och nästa år är det min tur. Men jag har börjat lite smått redan.
Sedan fick vi besök från kompanimedlem och koreograf Demis Volpi från Stuttgart Baletten. Han lärde oss sin nya koreografi från våren 2011 som Stuttgart Ballett Schule dansade på deras skolföreställning och deras 40 års jubileums firande, Karnevale der Tiere (Djurens karnival). Det blir en gemensam koreografi för alla  elever på skolan. Den handlar om en pojke som försvinner i djurensvärld där "dansarna" är de mest skrämmande djuren i djungeln. Jag har fått en av rollerna som dansare med fyra andra tjejer.  Det blev tre hårda veckor med Volpi, då vi lärde oss till slut hela koreografin. Musiken är väldigt intressant och dansen har fått samma tema från musiken av  Camille Saint-Saëns.

Vi har också blivit påminda om att börja leta efter ett valfritt solo eller gruppdans för karaktär/folkdans examen som inträffar tidigt nästa termin.
Det var även den 17 januari 2012  som  
John Neumeier fyllde 70 år som vi firade lite kort också. Nu har det blivit 40 år sen han började vara balettchef hos kompaniet, det blir ett jubileum för nästa termin då som många av hans verk ska dansas på scenen!

Samtidigt har det varit mycket pluggande förstås. Jag var på Torsås Korrespondens gymnasium i två dagar där jag hade ett slutligt prov i bild, fick måla av två stora kroppsmålningar och bilda en av bilderna med lera. Jag hade en laborations klass i Naturkunskap B, och nästa dag hade jag Idrott tentamen. De alla ämnena gick mycket bra!
Hittills känns det mycket bra, det börjar bli jätte spännande ju mer som händer på skolan med baletten. 
Jag ska vara uppdaterat tills vidare, vem vet vad mer spännande som kommer att hända denna terminen.
Jag hoppas samtidigt att allt går bra med Nikita i London! Låter som att det har varit bra hittills.

Kramar
Vivian

5 kommentarer :

 1. Spännande att höra hur du har det Vivian och att du utvalts att vara med i så många olika föreställningar. Är det likadant för dina klasskamrater - får alla vara med lika mycket? Vad är det för stil på koreografierna? moderna stycken i huvudsak eller även klassiska-/neoklassiskastycken och annat....?

  Vad får ni för feedback från era lärare? Hur coachar dom er?

  Vad är roligast med studierna?
  Vad är svårast? o hur tampas du med det?

  Hur går det med det nya språket? Har du redan börjat lära dig Tyska eller kommunicerar ni mestadels på engelska?

  Många frågor från nyfiken
  Satu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla elever har något att göra och alla får göra något extra ibland också. Ibland får någon göra något mer än de andra. Det finns inte tillräckligt med roller för alla ibland då man måste bara satsa sitt bästa och visa sig, att man kan göra rollen, alla jobbar för sig själva för att få sin chans. Alla har talang, ibland passar rollen inte för alla.
   Koreografierna för årets föreställning var ungersk folkdans(Taratotchka), neoklassiskt(Spring and fall och Karnivale de Tiere) och klassiskt(Blumenwalzer). I Spring and fall repetitionerna påminner läraren om hela tiden om att dansa modernt, inte så klassiskt och ibland stelt. Det handlar på att röra på sig och ta ut alla rörelser(vara "out-of-the-box") Det handlar väldigt mycket i John Neumeier's koreografier att ha en stor bred i dansen och använda sin personlighet.

   Lärarna är väldigt ärliga och mycket hjälpfulla. De är väldigt mycket fokuserade i tekniken, i detalj, men även i utstrålning. De ger råd, övningar och extra hjälp till de som behöver det för att förbättra sin teknik.

   Jag tycker mycket om variationen och repetoaren. Då man kan ha olika karaktärer och roller. Balettklasserna är också väldigt roliga. Pas de deux är alltid roligt. Jag är väldigt positiv i allting. Även om det är svårt vill man fortsätta träna och försöka sitt bästa. Allt kan bli svårt någon gång.

   Just nu med tyskan går det mycket bra. Jag slutförde i år alla kurser i franska i år och nu hänger det på tyskan. Jag har lärt mig mycket grammatik från lektionerna vi har två gånger i veckan. Sedan har det hjälpt mig väldigt mycket att bo på internatet då lärarna talar tyska och alla andra utanför skolan. Nu talar jag tyska med de flesta, försöker i alla fall, är alltid öppen för att lära mig mer och få rättningar! Annars talar jag engelska med kompisarna! :)

   Vivian

   Radera
 2. Är lite nyfiken, hur gick idrottstentamen till? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag hade skrivit en skriftlig idrotts uppsatts som man skulle ha med den dagen i Torsås och även papper på hur mycket jag tränar vanligtvis. Sedan gällde det att visa vad man kan göra i idrottshallen. Det var allt från dans, koordination, kondition, styrketräning, balans, bollsporter, snabbhets och uthållighets test(beep testet), livräddning och orientering. Det blev en 3 timmars lång träning, uppfriskande och lite jobbigt för att det inte är den exakta samma träningen som baletten. Men jag klarade mig utmärkt fysiskt och med de teoretiska frågorna som även blev ställda samtidigt som träningen. Läraren blev väldigt imponerad!

   Radera
 3. Vilken mastig tentamen! o väldigt kul att det gick så bra för dig.
  Satu

  SvaraRadera